2017. 12. 19.

Cikk | Apa, jelentkezhetek az Aranymosásra?

Csodálatosan szép estét, everyone! 

Most hoztam egy cikket az évente megrendezésre kerülő, fantasztikus irodalmi pályázatról, ami nálam kissé (csak nagyon enyhén) kiverte a biztosítékot. Tíz pontban szedtem össze, hogy hogyan (ne) jelentkezz az Aranymosásra, a megírását egy hasonló poszt ihlette, csak az inkább pozitív hangvételű volt. Saját, közvetlen tapasztalatom ugyan nincs a témában, de utánajártam, illetve barátok/kevésbé barátok visszajelzéseire alapoztam. Nyomokban szarkazmust és negativitást tartalmazhat. Jó olvasást ♥

cikk | Aranymosás | (enyhe) szarkazmus | 10 pont


1. A legegyszerűbb, ha egyáltalán nem is nevezel.
Igen, nagyszerű lehetőség. Lenne. Sajnos amilyen jó az ötlet, annyira rossz a kivitelezés, na meg a háttérben bujkáló szándék. Ha tényleg az lenne a lényege, hogy akár amatőr vagy éppen tapasztaltabb írók is kapjanak egy esélyt a könyvmegjelenítésre, akkor szerintem érdemes lehet megpróbálni, de mivel az eladhatóság és a még több potenciális vásárló a fő célpont, szerintem csak egy felesleges csalódás. Sokszor a kiesés indoka sem tisztázott, megfosztva az írót a fejlődés lehetőségétől.

2. Múlj el 18, de inkább 25!
Régebben büszkén hirdette a kiadó, hogy bárki jelentkezhet életkortól függetlenül, sőt, még az idei kiírásnál is ott van: a kor csak statisztikai okokból fontos. Ez viszont ne tévesszen meg senkit, ha még nem múltál el 18 éves, akkor nem is foglalkoznak az írásoddal, mondván, hogy túl fiatal vagy. Ezzel nem is lenne baj, ha lekorlátoznák a jelentkezést. A gond ott keződik, hogy ezt nem teszik meg, sehol nem tüntetik fel az aprócska információt. Ez pláne nem fair a 18 alattiakkal, mert azon kívül, hogy hamisan reménykednek, később se jelentkezhetnek újra ugyanazzal a művel, többszöri átdolgozás után sem, csupán akkor, ha írókurzust végez az illető. Eleve lenézik a fiatalabb jelentkezőket, bár szerintem a tehetség és stílus nem feltétlenül korfüggő, ha pedig meg is szabják, nem ártana feltüntetni.

3. Mindenki tudja, hogy mik az átlagos sablonok egy történetnél. Ne kerüld őket, ellenkezőleg, legyen benne az összes!
Alapszabály: két negatívból pozitív lesz. Igaz, hogy ront a történet élvezhetőségén, ha előre tudod, mikor fog valaki meghalni, mikor jön az első csók vagy mikor megy ki a főszereplő pisilni, de ez ne akadályozzon meg abban, hogy minden létező klisét belepakolj. Én ugyan jobban szeretem, ha nem jövök rá a történet közepén a végkifejletre, aztán mikor kiderül minden, a homlokomra csapok, hogy ezt észre kellett volna vennem, de ezek szerint nincs mindenki így ezzel. A pályázat egyik vezetője, On Sai is megmondta, hogy szereti, ha az olvasói tudják, mi fog történni, egy ilyen sikeres írónőnek pedig biztos igaza kell legyen.

4. Ne térj el egy mai, tipikus YA könyvtől!
Csak olvass bele pár, a KMK által megjelenített csodába. Bár igen nagy hatalom van a kiadó kezében, hiszen a mostani generációnak nagyjából ők mondják meg, mit olvassanak, ezt nem igazán arra használják, amire kéne. Fényévente, ha megjelenik egy igényes írás, az is inkább fordítás, a többi pedig mind ugyanolyan. Te se próbálj meg kitűnni a sorból, se fogalmazásilag ne haladd meg egy átlagos kamasz stílusát, se tartalmilag ne próbálj meg egy tini párkapcsolatot taglaló, szerelmi háromszögben kibontakozó szappanoperánál túltenni.

5. Írósulik, vagy csak szimplán fizesd le a kiadót!
A kiadó igen nagy hangsúlyt fektet a pénzre. Igaz, hogy két íróiskola árából akár a kézirat szervizbe is beküldheted a művedet, megspórolva az Aranymosás hosszadalmas várakozását, ahonnan még véleményt se kapsz rendesen, de teljesen megéri. Sőt, ha továbbjutottál a pályázat utolsó szintjére, mégse nyertél, kedvezményt is kapsz rá, ennek még nevet is adtak (Rakéta projekt). Meg az is igaz, hogy legtöbbször ott se kapsz rendes segítséget, csak anyagilag támogatod a kiadót, a szolgáltatást meg ugyanúgy megkapod bármelyik bloggeres vagy bétázós csoportban, de a hülyének is megéri. Ha pedig eleget fizettél, nyugodt szívvel jelentkezhetsz a pályázatra, akár egy kiesés után is, hiszen így, hogy a pénztárcát kiürült, bizonyára eleget fejlődtél a sikerhez. Nem csodálatos?

6. Mesekönyvek! Ha nincs egy épkézláb regényötleted, csak találj ki meséket.
Nem baj, ha évek óta nem olvasol/nézel semmit a témában, meg a gyerekeket sem szereted, ez a neked való feladat, garantált a siker. Meg hát egy történelmi high-fantasy is összehasonlítható Tündérherceg kalandozásaival a Csokifolyón, teljesen reális. A kisgyerekek egy sokkal könnyebben megcélozható közönség, mint a tinédzserek és felnőttek, azok már nem olvasnak csak úgy. Egy-két általános mondanivalót pedig mindenki össze tud kaparni. Tudjátok, legyetek kedvesek, viselkedjetek és ne fogadjatok el édességet idegenektől.

7. Sci-fire vagy fantasyre adod a fejed? Zsúfolj bele mindent, amit tudsz az adott zsánerről!
Az űr mindenképp alapfeltétele egy ilyen írásnak, de legyen benne egy másik, ellenséges hadsereg, több dimenzió, minél furcsább szituáció, egy komoly politikai zűrzavar, meg az egész játszódjon 3000 év múlva, a végére pedig fontos, hogy már te se ismerd ki magad. Nem baj, ha teljesen összezavarod az olvasókat, sőt, ez a lényeg, így kevésbé tűnnek fel benne a hibák, meg hát mindenki szereti, ha a végén marad pár nyitott kérdés, az se gond, ha ez nálad kicsit több. Ezt koronázd meg egy hosszú címmel is, nem kell értelme legyen, de a furcsa, nevetséges dolgokra mindenki felfigyel. Végül is minden zsánerben vannak alapelemek, miért baj, ha az összes belekerül? Így csinálják a nagyok is.

8. Egy szó: DRAMATURGIA. Avagy legyen eladható!
A Dramaturgia egy nagyon szép kifejezés, könyvírásnál elsősorban arra használják, hogy a történet ki van-e dolgozva. Akkor jó a dramaturgia, ha a cselekménynek van egy főszála, fenntartja az érdeklődést, izgalmas, de legfőképp jól kidolgozott, érthető és nincsenek benne logikai bakik. Ez mind szép és jó, de az Aranymosás nem egészen így alkalmazza. Az előszűrésen kiesett történetek nem kapnak semmiféle visszajelzést, a következő körben, az első lektor által kiejtett művek pedig röviden, pár kulcsszóval azt, hogy mi volt rossz (legalábbis ilyen is volt, a szabályok évről évre változnak). Na, ha egy történet a KMK szerint nem eladható, vagyis nem illik bele a kiadó profiljába, ők ezt hívják úgy, hogy rossz a dramaturgia. Pontosan mit is takar náluk, ha valami nem eladható? Ha nem felel meg az itteni 3., 4., 6., 7. vagy 9. pontnak. Vagyis nem sablon, túl sok értéket képvisel, netalántán gondosan kidolgozott, felépített és történelmileg hiteles, hiszen ilyesmit nyilván senki nem szeret olvasni.

9. Ne képviselj értéket, történelem kinek kell, ne kelljen túl sokat gondolkozni, megterhelő üzenet meg aztán pláne nem szükséges!
A lényeg, hogy maradj az egyszerű szinten, hiszen mindenkit lehangolnak a nehezebben megemészthető témák, meg hát mit tud kezdeni azzal mondjuk egy tinédzser? Még a végén gondolkozik, azt nem akarhatjuk. Végül is nem a Gyűrűk ura az egyik legkedveltebb és ismertebb könyv a világon, ami az alapműveltség része is, meg például mostanában az Outlandert se szereti senki. Az ilyen történetek semmiképp nem férnek bele a kiadó profiljába, bár ebben valamennyire igazat adok: hogy nézne ki a könnyenkapható, hisztis főszereplő lányok mellett, akik nem tudják eldönteni, melyik rosszfiút válasszák egy tökös főszereplő, aki nem tökéletes, csak szimplán ember?

10. Ha mégis jelentkezel, de nem kerülsz be, ne keseredj el!
Igaz, hogy nem indokolták meg rendesen, hogy miért döntöttek így, rengeteget kellett várnod az eredményre, akár ok nélkül is, de ez igazán nem probléma. Gondolj bele, csak két íróiskolát kell kifizetned, aztán máris újra jelentkezhetsz! Meg hát örülj a nyerteseknek! Nem baj, hogy egy tinidráma hamarabb megkapja a két pozitív lektorit, mint minden más az első véleményt, vagy a pályázat nyertese(i) abszolút indokolatlanul került(ek) ki, kitartást és további kellemes vásárlást a KMK-nál!

Remélem, tetszett a cikkem, szívesen várok minden kommentet, véleményt. Legközelebb 24-én jövök, megmutatom a Bloggerkarácsonyra készült ajándékomat!
Love, a sarcasmqueen, Lyla

36 megjegyzés:

  1. Ha meghalsz mit hagysz a feleségedre?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Harry Potter összes megteszi? A lányainkkal osztozhatsz a fandomos tárgyaimon :3

      Törlés
  2. Az az elkeserítő, hogy ez a legvalósághűbb cikk ami valaha született erről a förtelemről.
    (Ámen)

    VálaszTörlés
  3. Legyen még ilyen!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekszem, bár ez egy régóta érlelődő cikkötlet volt, meg a téma is aktuális, de hátha :)

      Törlés
  4. Hát akkor már én is itt hagyom a véleményem :)

    2. Nem hiszem, hogy alapból kizárnák az ilyeneket, talán pont tavaly vagy tavaly előtt volt, hogy egy 14-15 éves lányka túljutott az előszűrésen. Úgyhogy nem lehetetlen, és tudtommal az adatlapot csak második körben nézik meg, a kézirat után. Meg ennél az esetnél is az lett a vége, hogy mindenki rászállt szerencsétlenre a komment szekcióban, hogy "úristen, mi ez a szar". És igenis érződik, hogy hány éves írta, én is olvastam a részletet. És szerintem mindenki csak rosszul járt azzal a továbbjuttatással, a kiesetteknek keserű szájízt hagyott, hogy egy ilyen történet mit keres itt, az író pedig annyi negatív véleményt kapott a nyakába, hogy nem hinném, hogy újra tollat fog ragadni. Úgyhogy tovább lehet jutni 18 alatt is, de igenis egy 14 éves írása akkor sem üti meg a szintet a több évtizedes gyakorlattal rendelkező írók közt, ha történetesen ő a legjobb, aki ilyen fiatalon nevezett, hiszen a lektorok ebben a lányban is láthattak lehetőséget.

    3. Nem ismerem a kontextust, de azt hiszem, félreértelmezed ezt a kijelentést. Inkább gondolj egy jó drámára: azt mondják, ha a puska ott van az első színnél a színpadon, akkor az a végén el fog sülni. Valószínűleg itt is inkább erről van szó, hogy hogyan tudod sejtetni, mi lesz a fő konfliktus, annak mi fog szerepet játszani a megoldásában. Nem az, hogy az első mondatod az, hogy itt nem lesz happy end, ha ezt nem bírod, inkább el se kezdd olvasni. Ez inkább az olyan történetek ellen szól, aminek eldobod az agyad a végén, de a rossz értelemben, mert köze nincs az egész történetnek a lezáráshoz, az egész cselekmény nem befolyásolja a befejezést, mert úgyis jön egy nindzsaosztag, aki mindenkit lemészárol. És akkor már mindegy, mit szenvedett előtte Rómejó és Júlia.

    4. A fényév TÁVOLSÁG, és nem idő mérték. Annak a távolságnak a definíciója, amennyit a fény egy év alatt tesz meg. Ha ilyen kifejezést használsz, legalább nézz utána :)

    5. A Rakéta projekt nem erről szól. Ha látnak benned potenciált, kapsz magad mellé egy szerkesztőt, aki egy évig foglalkozik veled, megpróbáljátok javítani a hibákat, aztán a javított verzió megint a kiadó vezetősége elé kerül egy újabb döntésre. A tavalyi rakétásnak is valahogy most télen fog befejeződni a javítása, és akkor megint kap egy esélyt, mert látnak benne potenciált.

    6. Nem tudom, te hogy vagy vele, de szerintem rohadt nehéz nem a saját korosztályodnak írni. Igen, lehet azzal példálozni, hogy mindenki volt gyerek, de igenis elfelejtjük, hogyan gondolkoztunk akkor. Mert már rengeteg mindent megéltél azóta, és ettől nehéz elvonatkoztatni, nehéz olyanra lebutítani a világ működését, amit egy kisgyerek is megérthet. Mintha már integrálok számolását tanulnád, és kisujjból megy minden matematikai művelet, de csak pislogsz, ha valaki megkérdezi tőled, hogyan definiálod az összeadást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 8. Nincs az a munkaerőmennyiség, amivel évente visszajelzést lehet küldeni mind a 400 nevezőnek. Ez egy ingyenes verseny, annyit tesznek vele kapcsolatban, amennyire kapacitásuk van.
      És igenis, az íróknak is figyelnie kéne erre: hogy egyáltalán olyan kiadónak küldjék el a művüket, ami ilyesmivel foglalkozik. Ez nem egy legjobb író verseny, aminek a végén kapsz egy szép trófeát, amit kitehetsz otthon, hanem igenis, üzlet van benne, és a náluk megjelenő szerzőket is úgy választják ki, hogy azoknak vigyék a könyvét, és ne a polcon porosodjanak. Azt sem fontolod meg, hogy a szakdolgozatodat ide beküldd, mert nem illik a profiljukba. Ugyanez a helyzet a novellás- vagy verseskötetekkel, vagy bármi mással, akkor az írónak kéne hogy legyen annyi sütnivalója, hogy olyan kiadót keres, akik viszont foglalkoznak ilyesmivel.
      És én láttam, hogy kerek-perec megmondják, ha erről van szó.

      10. Mert más kiadóknál máshogy lenne? A mosás még mindig gyorsabb, az olyan kiadóknál, ahol nem pályázat útján válogatnak szerzőket, hanem folyamatosan teletömik a postafiókjukat kéziratokkal, egy évig vagy tovább is kell várni, mire szintén indoklás nélkül megírják, hogy kösz, nekik ez nem kell. És ott nincs második esély, nem kellett nekik a sztori, akárhányszor újraírhatod, meglátják, hogy ez ugyanaz a szar, és kapásból törlik. Akkor mi is a baj abban, hogy itt viszont hisznek abban, hogy az ember képes kijavítani a kéziratát, és igen, író sulik után, de legalább adnak egy második esélyt. Ami sehol máshol nincs meg.

      Törlés
    2. Drága Thea!
      Szerintem én is pontokba szedem a válaszomat, így egyszerűbb és érthetőbb is.

      2. Régebben előfordulhatott ilyen gondolom, még más szabályok lehettek érvényesek, de az viszont százszázalék, hogy tavaly az összes 18 alatti jelentkező annyit kapott az előszűrés után, hogy köszönik a művet, írjon tovább, de ők nem foglalkoztak vele, mert túl fiatal. És ismétlem, nem azzal van a baj, hogy ez náluk így működik, hanem az, hogy nem tüntették fel.

      4. Köszönöm szépen a magyarázatot, bár tisztában vagyok a fényév jelentésével, ugyanis fizikafaktra járok, később ilyesmi szakra szeretnék menni, szóval kiismerem magam a témában. Ez egy vicc volt, mellesleg ironikus is, a félévente helyett.

      5. Azt hiszem, nem egészen jött át a szarkazmusom, bár az egész cikk így íródott. Tény, hogy kapnak szerkesztői segítséget, de az sajnos nem használ többet, mint egy béta. Meg egyébként ennek a pontnak se ez volt a lényege, csupán egy csendes, igen gúnyos megjegyzés volt.

      6. Akkor meg ne írjon mesekönyvet az illető. Meg amúgy sem is azt mondtam, hogy könnyű megírni, csupán azt, hogy szerintem nem való oda és össze sem lehet hasonlítani egy rendes regénnyel. Az egy dolog, hogy elvileg nem hasonlítják össze, de valójában mégiscsak. Meg szimplán zavaró, hogy egy ilyen típusú könyv beleillik a kiadó profiljába, egy másik igényes írás pedig nem. Én is írok szórakozásból a húgomnak mesekönyvet, de egyszerűen nem olyan, mint egy másik regényem. Vagy ha már benne van, nevetséges, hogy több eséllyel indul.

      Törlés
    3. 8. A gond ott van, hogy nincs 400 jelentkező. Évente száz körül mozog ez a szám, Tavaly 177 email érkezett, ebből kb. 120 volt regény vagy meskönyv. Mint ugye kiderült, a 18 év alattiak írását nem olvasták át, maradt 100. Ezek után egy része alapból egyáltalán nem megfelelő, semmilyen téren. Bár ennél általában kevesebben szoktak olvasható (vagy a KMK szerint olvasható) művet beadni, számoljunk hetvenöt rendes nevezővel. Mindjárt nem olyan sok az, és még így is nagyon elhúzzák. Az pedig teljesen rendben van, hogy csak bizonyos témájú könyveket szeretnének kiadni, de ez szintén sehol nincs feltüntetve, másrészről meg sokszor nem is jogos az elutasítás, mert a kidaó foglalkozik olyan művekkel is, csak ezek szerint nem a mosás keretei között. A szakdolgozat persze, nem passzol, mert nem regény, vagy mese. Egy történelmileg megindokolt high fantasy viszont miért is nem passzol? Ilyen könyvük is van... Amúgy pedig pont ez a baj: nem mondják meg. Ha maga a kategória nem jó, persze, de azt még sosem láttam volna, hogy elnézést, ez nem jó ide, mert nem elég eladható (ami ráadásul nem is igaz).

      10. Ez már csak a kiegészítő, bár inkább összefoglaló pont volt. És sajnos pont ez az, hogy máshol nem így van, mert ha egy regény kiesik egy ilyen helyen, akkor rendes indokot kap és pontosan meg lehet tudni, miért döntöttek így. Itt viszont ez elmarad és nem azért, mert nem lenne rá kapacitásuk. Szimplán jobb elrejteni dolgokat, hogy csak annyi látszon, mennyire szuper ez a lehetőség. Szerintem abszolút nem oké, hogy emberek kedvét veszik el az írástól. Az pedig igazán nem indok a jelentkezésre, hogy más nincs, hiszen nem kötelező.

      Ne haragudj Thea, hogy ezt mondom, de nekem úgy tűnt, mintha meg se próbáltad volna megérteni, amit írtam, hanem olvasás előtt eldöntötted, mit szeretnél gondolni a cikkről, ezek után pedig már csak a hibákat láttad, amiknek egy része szerintem még csak jogos sem volt. Ezáltal a szarkazmusom sem mindig jött át, úgy pedig nehéz valamit kritizálni, ha nem érted. Ennek ellenére köszönöm, hogy írtál, a negatív építő vélemény is vélemény, ezt tiszteletben tartom.
      Love, Lyla

      Törlés
  5. Úgy imádom, amikor valaki puszta tudatlanságra és előítéletre alapozva kapásból lehúzza a KMK-s könyveket, miközben fingja sincs róla, melyik kategória, mint jelöl. Ha valaki Aranymosásra jelentkezik, akkor tudja már, hogy milyen könyveket ad ki a Könyvmolyképző... És szerintem sokat fejlődött az elmúlt évek alatt, rengeteg új könyvvel bővült, amelyek nem csak arról szólnak, hogy hogyan jön össze egy helyes fiú és egy aranyos lányka. Az Arany Pöttyös könyvek pedig javarészt történelmi, szórakoztató könyvek. (Ott van az Outlander, amiből sikeres sorozat is készült.) Vagy ott vannak a Kristály Pöttyös könyvek, amelyek betegebbek, mint egyes Stephen King könyvek. Úgyhogy mielőtt kritizálni kezded azt, hogy milyen könyveket ad ki a KMK, nézz körül alaposabban, mert az, hogy szerinted csak szappanoperákba illő, sablonos történeteket lehetnek a befutók, a saját tudatlanságodra utal. Ha "száraz" történelmi könyvekre vágysz, fordulj más kiadókhoz. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, milyen köynveket adnak ki, eléggé kiismerem magam a témában, a cikkem pedig nem a KMK-ra vonatkozott, hanem az Aranymosásra, bár tény, hogy előbbit is említettem. De úgy gondolom, hogy a mosáson csak egy kis részével foglalkoznak abból, amivel amúgy az egész kiadó. Ezek szerint nem igazán értetted meg a cikkem lényegét, tekintve, hogy ezekről egy szót sem szóltam. Mivel a mosásról írtam, az ott kiadott könyvekről volt szó, az általad felhozott példák nem ide tartoznak (mellesleg fordítások is). Az Outlandert pedig meg is említettem itt, hogy ha ilyesmit kiadnak a páylázaton kívül, belül miért nem lehet. Utánajártam mindennek, meg is indokoltam a gondolataimat, a KMK könyveit én is olvasom, olyat pedig egy szóval sem mondtam, hogy száraz történelmi könyvek érdekelnének. Szimplán nem ugyanarról beszélünk. :)

      Törlés
  6. Ennyi marhaságot is ritkán láttam egy bejegyzésben. xD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekeztem. Bár a negatív véleménynek több értelme van, ha meg is indokolod, mint az előtted lévők. :)

      Törlés
  7. Egy ilyen cikket már úgy vártam, mint a messiást :) Engem az ötös és a nyolcas pontok húztak fel eddig a legjobban, de igazából mindegyikben van némi igazság. Ebből kifolyólag soha nem akartam feladni az egyes pontban megfogalmazott hasznos tanácsot :D
    Pusziiii :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is vártam már, aztán gondoltam megírom én. Nekem külön fájó pont nincs benne, az összes zavaró. Köszönöm, hogy írtál! :*

      Törlés
  8. Kérdés: ha megtehetnéd te lefizetnéd a kiadót? Téged vagy a barátodat/nédet/rokonodat hányszor dobták ki a mosásról? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha már fizetnék egy könyvkiadás miatt, nem a KMK-nak, az biztos. Amúgy mint írtam is, nem jelentkeztem soha, nem is tervezem, és nem elfogultságra alapoztam a cikkemet, hanem arra, amit az utóbbi években láttam. :D

      Törlés
  9. Hej, engem nem hagynak itt kalácsot sütni, annyian átlinkelték ezt a cikket :)

    Nem tudom, mit mondjak, ha ez jött le az Aranymosásból, hát... :(
    15 évvel ezelőtt (amikor én indultam íróként) semmilyen nyílt regénypályázat nem volt. A vidékiek és introvertáltak megjelenési esélye szinte nulla volt, mert élőben össze kellett ismerkedni, cukiskodni a szerkesztőkkel, ismert írókkal. Iszonyúan zavart ez a rendszer, mert a barátaim esélytelenek voltak benne, míg én, aki extrovertált, soha nem lehettem biztos abban, hogy a tehetségem számít, vagy épp tök véletlenül jó helyen voltam kedves valakivel egy rendezvényen...
    Hatalmas álom vált valóra, amikor egy kiadó felvállalta a nyílt szűrést, és bárki beküldhetett írást. Az első évben más kiadók sorra jöttek azzal, hogy ez őrültség, csőd lesz, az elsőkönyvesek mindig veszteségesek...
    Innen indultunk, és nagyon nehéz út volt.

    Nézzük meg a pontjaidat :)
    1. "A legegyszerűbb, ha egyáltalán nem is nevezel."
    Bárki, aki jól ír tud publikálni. Kiadunk olyan könyveket is, ahol minimális a nyereség esélye, mert rétegkönyv, viszont a sztori nagyon jó. Ebben nagy előnyünk van más zsánerkiadókhoz képest, ahol meg van kötve a szerkesztők keze.

    2. "Régebben büszkén hirdette a kiadó, hogy bárki jelentkezhet életkortól függetlenül"
    Igen, most is életkortól független a nevezés, 18 alatt, és 60 fölött is küldenek anyagot, nem diszkriminálunk a kor alapján.
    Amúgy 17 éves volt Csendes Nóra, A zápor utca írója, amikor nyert.
    Valahol a kommentben olyat írtál, hogy én levélben ennek ellenkezőjét küldtem ki. Komolyan megleptél vele :) Bemásolnád?

    3. "Mindenki tudja, hogy mik az átlagos sablonok egy történetnél. Ne kerüld őket, ellenkezőleg, legyen benne az összes!"
    Vannak a toposzok, és vannak a sablonok, ez két külön dolog. Ha sablonos a történet, biztosan ki fog esni.
    Itt rám hivatkozol:
    "A pályázat egyik vezetője, On Sai is megmondta, hogy szereti, ha az olvasói tudják, mi fog történni"
    Gondolom, valami félreértés lehet. Ha az olvasóim tudják, mi fog történni pl egy Calderon 2-ben, akkor most azonnal leteszem a tollat :)
    Nem lehet, hogy valahol a zsánerváltásról tartottam előadást, és ez a mondat úgy hangzott el, hogy a kriminél nem árt, ha a végén megvan a gyilkos, nem pedig a szerelmesek jönnek össze? :)

    4. Sablonos tinirománcok...
    Ööö....szerintem nem olvasod sem az Arany pöttyös, sem a Hard selection sorozatunkat, érdemes lenne megnézned az ide bekerült magyarokat, mindegyik jó nyelvi szintű, egyedi történet.

    Ha YA könyvet keresel, a szerelmi háromszög igényesen: Szívből, színből, igazán.
    Vagy történelmi kort taglaló: Húzós szerelem (szocializmusban egy sportoló küzdelme) Ezek egyike sem sablon, biztos, hogy nem olvastál hasonlót.

    5. Írósulik, meg a kiadó lefizetése...
    Ó, ez sokak vágyálma... :) Ha valaki ezért jönne kurzusra, az oktató finoman felvilágosítja, hogy merő tévedésben van.
    Aki az írósuliban valóban fejlődik (mert hajlandó gyakorolni, megcsinálja a feladatokat, majd átírja a regényét) annak lesz elég tudása. Aki melegedőnek használja, annak nem lesz. A bírálatkor mindegy, ki honnan jön.
    Sőt, csődbe is vinné a kiadót, ha le lehetne fizetni mondjuk engem, és átengedném a rossz könyveket. (Speciel kirúgnának egy perc alatt...) Az olvasókat nem érdekli, ki volt írósulis, ki nem, ha rossz egy könyv, akkor leteszik, és a könyv veszteséges lesz.
    folyt. köv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem számítottam rá, hogy személyesen tőled kapok választ, igazán megleptél vele. Nem akartam senkit zavarni karácsonyi készülődés közben, remélem azért elkészül az a kalács.
      Az eleje teljesen igaz, a mosáson kívül most se nagyon van ekkora lehetőség, ezt nem is vitatom, viszont tény, hogy emiatt is csalódtam ekkorát az évek alatt ebben a pályázatban, mert egy ilyen nagy ötlettől többet vártam. Ha szimplán nem tetszene az egész, hagynám is, viszont a szomorú az, hogy látom benne a lehetőséget, csak a leírt pontok miatt a sok negatívumot is.

      De haladjunk csak sorjában.
      1. Nekem ez az aranymosás kereteiben abszolút nem így tűnik sajnos. Ha így is van, akkor valamit kívülre közvetítetek rosszul.

      2. Az említett emailt nem én kaptam, mivel nem neveztem, de több 18 év alatti jelentkezőt megkérdeztem ez ügyben és megerősítették, hogy nem foglalkoztak az írásukkal. Jelenleg ezzek nem tudok szolgálni, mert nem áll módomban visszakeresni, de utánaérdeklődöm és ha megvan, csatolom.

      3. Akkor csak én találtam egy-két mosáson nyert könyvet unalmasnak, mert elég sok hasonlót olvastam, ez is előfordulhat. Az idézet pedig nem a könyved folytatására vagy a végére vonatkozott. Szimplán arra, hogy te szereted, ha mondjuk egy rejtvényre rá lehet jönni a könyv közepén, a végén pedig megerősítést kap az olvasó, én pedig úgy gondolom, hogy jobb, ha csak nagyon kevesen tudják esetleg megfejteni és meglepetés marad a legtöbbek számára.

      4. Olvastam onnan is, meg nem is a KMK sima könyvkiadásait említettem, hanem az Aranymosáson nyert könyvek többségéről beszéltem. Magával a kiadóval én nem így és most szeretnék foglalkozni, csak a pályázatra koncentráltam.

      5. Az olvasókat nem is, de a kiadót igen, nem kicsit. (Még mindig a mosásról beszélek). Ha csak a pályázatot nézzük, sokat számít a könyvvásárláson kívül befektetett pénz, az írósulik visszajelzései pedig vegyesek, de többen írták, hogy nem tudtak érdemben fejlődni és nem érte meg. Jóval nagyobb hangsúly van az egészen, mint szükséges lenne, ha belül nem is, kívül biztosan ez látszik.

      Törlés
  10. folytatás:

    6. Mesekönyvek...
    Ez a pont nagyon meghökkentett. Bizonyára nem tudod, de a kiadó először mesekönyveket, gyerekkönyveket adott ki, és csak utána jött a YA, majd a felnőtt sorozatok.
    Csukás István már alig ír, így új hangokat is keresünk.
    Mesét írni jóval nehezebb, mint YA-t, vagy felnőtteknek szóló regényt.

    7. Sci-fi... stb
    Ezt nem értettem... Miért kéne az űrben játszódnia, vagy belezsúfolni minden fantasztikus elemet?
    Eddigi magyar sci-fik: Acélszentek (Pesten játszódik, kalandregényes szerkezetű, könnyed sztori), Integrálva (2066 Föld, technikai fejlődés emberre tett hatása a középpontban).


    8. A dramaturgia, eladhatóság, kiadói profil három külön dolog.
    Ha más a profilunk, azt egyértelműen megírom az írónak pl. politikai regényeknél már volt ilyen.
    Az eladhatóság gondja a felnőtteknek szóló meseregényeknél van, máshol sehol.
    Viszont ha rossz a dramaturgia, azt a regényt át kéne írni, dolgozni vele, nem rásózni 3-4000 Ft-ért az olvasóra. Gondolom, ebben egyetértünk :) Ilyen könyvre nem mondhat a lektor igent, akkor sem, ha nem leszünk szimpik az íróknak.

    9. "Ne képviselj értéket, történelem kinek kell, ne kelljen túl sokat gondolkozni, megterhelő üzenet meg aztán pláne nem szükséges!"

    https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7598_vegtelen_tersegek-20170202_104754.pdf
    Ebben például kedvenc filozófusaim gondolatai vannak, meglepő volt egy regényben látni.

    Kifejezetten történelmi regényünk az Aranymosásból még nincs, de a profi íróktól már igen: Meliki, Kincsem, Arany János életrajza, és az Ambrózy sorozat.
    Remélem, sok lesz még, én is szeretem. Ha az ismerősöd ilyet ír, annak külön örülök.

    10. "Ha mégis jelentkezel, de nem kerülsz be, ne keseredj el!"
    Szerintem se. :) Ezek mind félinfók, csúsztatások, helyettük érdemes írni bármelyik bekerült írónak, és megkérdezni, mi a helyzet.

    Valahol még szó esett arról, hogy csak szűk dolgokat válogatunk, nem a teljes kiadói profil alapján. Ez tévedés, teljes profilba keresünk könyveket (ezt kérte a kiadóvezető). Ha egy magyar Outlandert beküldenek, teljesen biztosan megjelenik.
    Számadatokat is írtál, ezek tévesek, kint vannak a weboldalon a jók. Meg mindig a teljes beérkező anyagot megnézik az előszűrők.

    Bármilyen gondolatod van, nyugodtan írd be közvetlenül az Aranymosás oldalra, és felelünk rá. (Soha semmilyen hátránya nem volt még belőle írónak, és nem is lesz.) Szeretettel várunk.


    Boldog karácsonyt!
    Varga Bea (On Sai)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 6. Tisztában vagyok vele, honnan indult a kiadó, ez jó is, én is meséken nőttem fel, csak az tűnt fel, hogy egy mesekönyv több eséllyel indul, azzal pedig nem értek egyet, hogy azt nehezebb megírni, mint mondjuk egy YA-t. Lélekben még sokszor gyerek vagyok, a mosás meséi pedig számomra nem hoztak túl nagy élményt.

      7. Mivel a mosáson eddig két sci-fi jelent meg (ez a nyolcas pont része), nem csak azokat vettem alapul, hanem a megjelent fantasy regényeket, illetve a te könyveidet is, ezekben tapasztaltam a felsorolt pontokat. A mosás kiadott könyvek oldalán felsorolt művek alapján tűnt ez fel.

      8. Itt szintén más a véleményünk, ha csak megnézzük a mosáson kiadott könyveket. Sokszor szemet szúrt, hogy mondjuk egy YA vagy egy hiteles, komolyabb könyv közül melyik kerül kiadásra.

      9. Egy könyv elég elkeserítő szerintem. A mosáson kívül természetesen vannak szép számmal, nem is vitattam.

      10. Nem félinfók, csúsztatások, csak szimplán a megcélzott bloggerközösségnek jótanácsok. Szerintem nem mindenhol érződött a szarkazmusom, vagy a túlzások, amik mögött szerintem átgondolandó tanácsok állnak.

      Keresni talán kerestek, remélem sikerrel is jártok majd ebben. A számokat pedig a weboldalról vettem.
      Elsősorban nem is nektek szántam a cikkemet, az építő kritikámat természetesen nektek küldeném el, hanem sok fiatal bloggerlélek fontolgatja, nekik próbáltam átfogó képet adni arról, mire is számíthatnak.

      Köszönöm a visszajelzést, igazából jól esik, hogy maga az Aranymosás is felfigyelt rá, erre nem számítottam, azért meg külön hálás vagyok, hogy így, karácsony előtt szántál rám egy kis időt.
      Kellemes ünnepeket, boldog karácsonyt és egy ihletben gazdag új évet kívánok!
      Love, Lyla

      Törlés
  11. Azért írtam csak, mert zizeg a telóm, lemosom a kezem, megnézem, vállat vonok, újra sütit csinálok, megint zizeg, lemosom... stb :))


    Ha megnézed az infóidat, mind másodkézből származnak... a valaki mondta valahol elven merülnek fel. Semmi baj, a Te blogod, te ismerőseid, stb

    Viszont ha bárki változást szeretne nekem, nekünk is visszajelezhet. Minden évben fejlesztjük a rendszert, és szívesen módosítunk, ha jobbá lehet tenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Írtam is, hogy nem nektek szántam a cikkemet, akkor nem a blogomra posztolnám ki. A hozzám hasonló bloggereknek szólt, eddigi visszajelzések alapján náluk elértem a célom, tudtam pár jótanácsot adni nekik ezeken kívül is, ez bőven elég.
      Elsőkézből nem származhatnak, mivel nem állt szándékomban jelentkezni, de jól utánajártam a témának, illetve több pont nem információ kérdése, hanem ez látszik kívülről.

      Törlés
  12. Én is boldog karácsonyt kívánok, és remélem, nem zavartalak, nem szoktam más blogjára random betrappolni, nyilván ez más íróknak szóló bejegyzés volt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából tényleg örültem, hogy egyáltalán szántál rám egy kis időt, ez mindig fontos. Dehogy zavartál, meg remélhetőleg most már téged se fognak miattam, készüljön csak a süti. :)

      Törlés
  13. Kedves onsai, a másodkézből származó infók is lehetnek igazak. De ha számonkéred, hogy nem elsőkézből, akkor ám legyen: az ARANYMOSÁS LEHET IZLÉS kérdése, de az írósulitok egy átverés és az egész szisztémátok az. Nagyon remélem, hogy egyszer majd azt is feltárja valaki.Szerettek abban a szerepben tetszelegni, hogy az olvasás apostolai vagytok, pedig a Könyvmolyképzőnél kártékonyabb és lehuzósabb kiadói banda nincs. Talán csak a magánkiadósok.
    És ebbe ne keverjük bele a karácsonyt! :)

    Gerdes Anna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az nem jó, ha úgy állítja be magát, hogy csak ennek a kiadónak vannak jó kiadványai és csak ő tudja, mi a dörgés. A piac széles, sokféle és mindegyik kiadónak, főszerkinek megvan a joga dolgozni. Elférnek egymás mellett.

      Törlés
  14. 1,10. Szerintem a pályázat lényege nem az, hogy esélyt adjon a megjelenésre, hanem hogy találjon amatőrök között színvonalas írásokat.
    A kiadott könyv nem az író trófeája, hanem egy termék, amiért én, az olvasó pénzt fogok kiadni, és ezért elvárom hogy minőségi legyen.
    Vajon miért hiszi ilyen sok pályázó, hogy ő és a baráti köre egy könyvkiadónál jobban tudja, mit olvasna többezer ember szívesen?

    2. Kevesebb élettapasztalat, kisebb a jó írás esélye. Mi ebben a furcsa?

    3,9. A legutóbbi nyertes regény épp ilyen, én már elolvastam. Nem klisés, gondolkoztat, és "szimplán ember"-ek vannak benne.

    5. Tanítottam jópár évig egyetemen, sajnos ott is gyakori téveszme, hogy csak ülni kell, és várni, hogy teletöltsenek tudással.
    Valójában viszont aktív önálló munkát, gyakorlást kell belefektetni, az egyetem csupán keretet ad ehhez. Gondolom, egy írókurzussal sincs ez másképp.
    Persze gondolom egy tetszőleges kurzust végigülni arra is kiváló, hogy kudarc esetén lehessen másra mutogatni magunk helyett...

    6. Próbáltad már a meséid olyan gyerekeken is, akiket nem ismersz? Mondjuk húsz gyerekkel?

    Tényleg, ezt a cikket végülis hány ember véleménye alapján írtad? Az elmúlt három évet tekintve, mondjuk kb. 400 pályázóval számolva,
    ha több mint 150 embert kérdeztél meg, továbbjutókat és kiesetteket is, akkor visszavonom a kritikát.

    Üdv:
    Szelídvihar

    VálaszTörlés
  15. Szia!

    1., 10. Hát inkább a kettő kombinációja, mert esély is olyanoknak, akik máshogy nem tudnának ilyen lehetőséghez jutni, a színvonalas írások kiszűrése meg nyilván a pályázat célja. És pontosan, én is elvárnám, mint olvasó,ez lenne a lényeg.

    2. Írtam is, ezzel semmi probléma, engem az zavar, hogy nincs feltüntetve sehol.

    3., 9. Elég elkeserítő, ha egyet sikerült eddig találni.

    5. Azok magukat minősítik, akik befizetnek egy ilyenre és utána nem vesznek benne aktívan részt, de sajnos a rendes jelentkezők között is jópáran akadtak, akik szerint ez édes kevés.

    6. Meseíró pályázat, igen.

    Természetesen nem megkerestem egyesével a pályázókat (ilyen, úgymond személyes visszajelzést nagyjából 20-30 embertől kaptam), blogposztok, kommentek, több plattformon, fórumon lévő visszajelzések, nem számoltam meg, de szerintem igen, alaposan utánajártam.

    Love, Lyla

    VálaszTörlés
  16. Az a baj, hogy az egészből süt a csalódottság. Hogy a sajátod, vagy esetleg másé, az jelenleg részletkérdés :D De süt. Ez meg tény.
    Nagyon sokat gondolkoztam, hogy írjak-e, mert nem biztos, hogy ilyen szintű elvakult negatív véleményt formáló személlyel érdemes-e beleállni egy vitahelyzetbe, de az íróiskolára tett megjegyzések nem hagytak nyugodni. :D
    Részt vettem több kurzuson, befizettem a pénzt, és nagyon sokat fejlődtem.
    A kurzus lényege, mint minden képzésnek, hogy egy adott szintből feljebb tornázza a képességeket. Amire itt példát hoztok, hogy lehúzás, és átverést, nem igazán értem. :D Miért az? Mert elvégeztétek és nem jutottatok sehová (tehát nem gördítettek elétek vörös szőnyeget a kiadó munkatársai, hogy édeseim csak ti kelletek!), vagy simán be sem kerültetek?
    Rossz hírem van: azért mert a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye. :)
    Van egy szint, amit meg kell tanulni hozni, és mivel nagyon ritka a született tehetség, nekünk többi földi halandónak marad a tanulás. Ezzel együtt pedig az, hogy a közben rá fognak világítani a hibáinkra, és ezt tudni kell lenyelni, meg levonni belőle a következtetéseket, aztán pedig egyszerűen leülni a seggünkre és ÍRNI. Ja hogy fáj az igazság, hogy nem vagyunk született zsenik? :D Hát ilyen az élet, sok minden másban sem vagyunk azok, mégis együtt kell tudni élni vele. Az írás nem varázslat, nem egy olyan része az életnek, ahol mindenféleképpen sikereket fogunk elérni, és főleg nem pótlék, meg igazolási felülete annak, hogy az élet más területén kvázi képtelenek vagyunk egyről a kettőről jutni.
    Az írás szakma. És tanulni kell hozzá. :D És az írás játék is, ahogy On Sai több helyen megjegyezte. De ti ebből már-már háborút szítotok. Ez nem tájékoztatás, hanem simán uszítás. Ha tájékoztatás lenne a bloggerek felé, akkor a pozitív véleménnyel lévőket is meg ennének szólaltava, nem csak azok, akik bárhonnan való kiesésük miatt finoman szólva is frusztráltak.
    De jam... hát balhét csinálni, érzékeny embereket felhúzni, és befolyásolni azzal, hogy látszólagos támogatást kapnak a sérelmükre, az mindig sokkalta könnyebb.

    Boldog Karácsonyt! <3

    Egy volt írósulis.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Sajnálom, hogy ez jött le, bár ha van is benne csalódottság, nem a sajátom, vagy ismerősömé/barátomé, inkább az összes olyan (volt) nevezőé, a jelentkezést fontolgatóé és könyvmolyé, akik teljesen mást kaptak, mint amire számítottak. Fentebb írtam, hogy a mosás ötlete szerintem is tök jó, nekem a kivitelezéssel van a gondom.
      Amúgy örülök, hogy végül úgy döntöttél, írsz, igazából a másik oldal is fontos, én is olvastam sok pozitív élményt is, ami tök jó, csak többször a negatív élmény, csalódás sokkal nagyobb nyomot hagy. Pláne ha valaki mondjuk egy ilyen miatt felhagy az írással, vagy elveszi az önbizalmát.
      Mivel elég sok véleményt és visszajelzést végigolvastam, feltűnt, hogy valaki vagy maximálisan elégedett a kapottakkal, vagy egyáltalán nem. Többen írtátok itt, hogy ha valaki nem akar fejlődni, azon nehéz segíteni, ez tény és való, én azokra alapoztam, akik viszont azzal a szándékkal jelentkeztek mondjuk írósulikba, hogy jobbak legyenek. Teljesen igazad van abban hogy magától nem megy, még ha van tehetséged az íráshoz is, több tudás szükséges ahhoz, hogy jó író legyél. Ezt nem is vitattam se korábban, se most.
      A cikkről megvan a véleményed, én ezt tiszteletben tartom, viszont a korábbi említett pontodat pont ezért nem érzem jogosnak: nem azokat említettem, akik csak várják a csodát és maguktól nem csinálnának semmit. Meg eleve kevésbé az írósulikra vonatkozott a kritika, inkább a pénzszerzésre.
      Köszönöm a kommentet, neked is boldog karácsonyt! :) <3
      Love, Lyla

      Törlés
  17. A kedves írósulisnak nyilvánvalóan frissen megjelent könyve van. Csak megjegyzem, hogy a publikálók is morognak rendesen, főleg egy év múlva amikor leesik nekik a tantusz,hogy csak citromkarikák a malac szájában. De persze senki nem meri megmondani szemtől szemben. Érdemes lenne az illetékeseknek meghallgatni egyszer láthatatlan köpenyben, hogy miket mondanak róluk az írósulisok de még a publikálók is. Akik most nyilván mindjárt tiltakozni kezdenek :) Egyébiránt az írósulisnak még azt mondanám, hogy ez itt fent sem nem tájékoztatás, sem nem uszítás hanem egy vélemény megfogalmazó bloggerposzt. Ja, hogy pont a ti Kmk-tokról. Pech.
    Boldog Karácsonyt!

    Anna

    VálaszTörlés
  18. Szia,

    2. Korábbi kommentben is szerepel, hogy előfordult már 18 év alatti nyertes. Tehát lehet ilyen, akkor nyilván ugyanúgy
    foglalkoztak ezzel a korosztállyal is, mint másokkal, különben nem találták volna meg.
    Valóban ritkán találnak ilyet, de ez nem azt jelenti, hogy nem is keresnek. Sőt, igazából nekik lenne könnyebb, ha korhatárt szabnának,
    mert sok munkát spórolnának meg és csak kevés jó kéziratot veszítenének vele. Ennek ellenére nem teszik, azt a keveset is próbálják megtalálni.
    Miért kellene akkor feltüntetni, hogy nem lehet 18 év alatt pályázni?

    Tudom, hogy egy regényt megírni nem kis munka. De nem csupán attól lesz valami hasznos és értékes, hogy sokat dolgoztak vele,
    egy sikeres regényhez több kell.
    Ennek ellenére ilyen fiatalon már maga az eltökéltség és kitartás, ami egy regény elkészítéséhez kell, figyelemre méltó. Ha 17 éves korban
    már egy egész regénnyi írásgyakorlás van valaki mögött, az micsoda előny lehet azokkal szemben, akik 25-30 évesen kezdik el...
    Ha tehát azt kapja egy 16-17 éves vissza, hogy a kézirata még nem elég jó a kiadáshoz, akkor tanuljon a hibákból és a következő majd jobb lesz.
    A visszautasítás tehát a konkrét írásnak szól, nem az írónak. A befektetett munka pedig nem veszik el, hanem a további művek színvonalában mutatkozik meg.

    3, 9. Ez egy példa. Te azt írtad, ilyet nem adnak ki. Én meg írtam, hogy mégiscsak kiadtak ilyet.
    A YA-kat nem ismerem, de a Sötét Örvény sorozatba került Aranymosás-nyerteseket beszereztem, és egyik sem volt kidobott pénz.
    Pedig én különösen utálom a klisés írásokat.

    5. És hány elégedett ember akad? Annak is utánajártál? Ha az összeshez képest kevés véleményből, egyoldalú értékrendből
    próbálsz statisztikát csinálni, és abból általános következtetéseket levonni, az csak a te hiteledet rontja.

    Üdv:
    Szelídvihar

    VálaszTörlés
  19. Ennyi badarságot is rég olvastam egy helyen :D az egész egy sértődött tini hangjával összefirkált, alaptalan kicsapongás. Több szót nem is érdemel, mindenesetre mulatságos volt.

    VálaszTörlés
  20. Végre egy normálisan összeszedett, nem ajnározós cikk a Mosásról. Tisztelem azokat, akik ki merik mondani a véleményüket akkor is, ha esetleg mások lenézik és ócsárolják őket érte. Én is hallottam már jót, rosszat az Aranymosásról, bár az utóbbi években sajnos jobbára nem jókat. Te semmi mást nem csinálsz, mint kimondod azt, amit sokan gondolnak. Ez a mai világban becsülendő, ahol az emberek nem merik vállalni a véleményüket, mert félnek. Igen, csak most találtam rá a cikkedre (meg a blogodra is), mivel valaki megosztotta FB-n. De örülök neki, hogy végre ilyet is olvashatok, nem csak a nyalizós "véleményeket".

    VálaszTörlés

Nagyon köszönöm, ha megjegyzést írsz, igyekszem minél hamarabb válaszolni is ♥